Babyfotografie tips

Wil je een fotokaartje als geboortekaartje bestellen en zelf aan de slag met babyfotografie? Dan geef ik je graag wat tips voor het beste (en meest veilige) resultaat. 

Van 2009 tot 2015 heb ik als Newborn fotografe gewerkt onder de naam Dutch Eye Photography en ontzettend veel pasgeboren kindjes voor mijn lens gehad. Ik spreek uit ervaring wanneer het over ‘geduld hebben’ gaat.
Neem de tijd want die heb je nodig!

Babyfotografie tips StudioNiM

Voorbereiding babyfotografie

Veiligheid

  1. De veiligheid van je kindje staat ALTIJD op nummer één! Zorg voor een ruime en vlakke plek waar de baby veilig en stabiel op kan liggen.
  2. Plaats een volwassene binnen handbereik (maar buiten beeld) van de baby die kan ingrijpen als dat nodig is.

De omgeving

  1. Kies een ruimte met veel daglicht of een raam waar voldoende daglicht naar binnen valt.
  2. In geen geval zonlicht! Je wilt juist een zacht beeld creëren. 
  3. Zorg vooraf dat de ruimte al lekker warm is (het zweet kan jou uitbreken maar zo lang je baby lekker warm ligt slaapt deze – waarschijnlijk – door).

De baby

  1. Een verschoning en een goede voeding vooraf brengt de baby snel in dromenland.
  2. Voed in een doek zodat je niet daarna nog kleertjes moet uittrekken (tenzij je juist met kleertjes aan wilt fotograferen, trek in dat geval het outfitje van te voren al aan – pas wel op met spugen door de voeding).
Babyfotografie tips StudioNiM
Babyfotografie tips StudioNiM

Rust

Kies een moment voor het maken van de Newborn foto’s waarop je alle rust en tijd hebt. Verwacht je bezoek of moet je naar een afspraak? Stel het fotomoment dan uit. Een baby voelt jou en zijn/haar omgeving haarfijn aan en zal onrustig worden als de omgeving onrustig is. Daarnaast kun je niet instaan voor de veiligheid van de baby als je afgeleid raakt. Heb je thuis jonge kinderen rondlopen? Regel dan een oppas zodat jij al je aandacht op het fotograferen van de baby kan richten. 

Ondergrond

Gebruik een neutrale doek, deken of of dekbedovertrek op een vlakke en zachte ondergrond waar je kindje comfortabel op kan liggen. Wikkel de baby eventueel in of dek hem/haar toe met een mooi stukje stof. Desnoods leg je een zachte doek voorzichtig onder het hoofdje (niet zichtbaar, dus onder de ondergrond) om deze wat te ondersteunen als het neigt weg te zakken of wegdraait. Het lijfje kun je op deze manier ook voorzichtig ondersteunen.

Fotografeer je de baby bloot? Houd rekening met een ongelukje. Gebruik een vuilniszak met daarover een (witte) handdoek onder de mooie ondergrond waar de baby op ligt. 

Kaartontwerp Haarlem StudioNiM
Kaartontwerp Haarlem StudioNiM

Aan de slag!

Misschien ben je al heel tevreden met het fotograferen in de automatische stand van de camera en dat is natuurlijk prima.
Maar als je een stapje verder wil in het leren kennen van je camera dan adviseer ik je om je hier van te voren in te verdiepen. Onderstaande punten vind je, incl. het instellen, ook in het instructieboekje van je camera.

Camera instellingen

Ga je de camera handmatig instellen? Houd dan deze instellingen aan: Fotografeer met een diafragma van f2.8 tot f3.5 en een snelle sluitertijd (1/125s of hoger). Stel de ISO in op 100 tot 400. Heb je te weinig licht? Dan kun je de ISO iets ophogen tot max. 800. Hierboven wordt de kwaliteit van de foto minder (ruis). Fotografeer het liefst in de modus RAW + JPG. Het RAW bestand biedt meer mogelijkheden voor de nabewerking en JPG files kun jij openen op jouw computer. 

Test het licht

Maak eerst wat proeffoto’s om te zien of deze niet overbelicht of onderbelicht zijn. Stel desnoods de camera instellingen wat bij totdat je tevreden bent over het resultaat. Heeft je camera een ingebouwde lichtmeter? Maak hier dan vooral gebruik van. Als je begrijpt hoe je deze moet gebruiken is overbelichting of onderbelichting verleden tijd. 

Beweeg de camera

En niet de baby! Ligt de baby comfortabel, stabiel en veilig te slapen? Laat hem/haar lekker liggen. Wanneer je jouw bovenlijf beweegt en de camera hierbij in verschillende hoeken draait verandert het beeld. Zo lijkt het alsof de baby in positie is veranderd maar eigenlijk doe jij al het werk. 

TIP! Wanneer je op je knieën moet fotograferen is het fijn om hier een gevouwen handdoek onder te leggen.

Babyfotografie tips StudioNiM

Scherp stellen

Zorg dat het zachte daglicht altijd op het gezichtje van je kindje valt en fotografeer niet in je eigen schaduw.  Probeer op de oogrand (wimpers) scherp te stellen voordat je de foto maakt. Is de baby wakker? Stel dan scherp op een van de ogen (of er tussenin). De focus van de kijker gaat automatisch naar het meest scherpe deel van de foto. 

Heb je moeite met de automatische focus van de lens? Schakel dan over naar handmatig scherpstellen. 

Positie

Zoals je op de foto hierboven kunt zien hang ik niet recht boven de baby maar sta ik naast de baby en heb ik de camera een beetje naar links gekanteld waardoor je het gezichtje goed in beeld krijgt. Hierdoor creëer je gelijk een mooie scherpe diepte (het gezichtje is scherp, het linker armpje wazig). Door te bewegen kun je vanuit allerlei hoeken en houdingen de mooiste foto’s maken. Dus beweeg van links naar rechts, van laag naar hoog maar houd stil en stel scherp als je de foto daadwerkelijk gaat maken.

Klaar! En dan?

De baby fotoshoot zit er op en je hebt prachtige foto’s gemaakt! Newborn foto’s hebben echter altijd nabewerking nodig. Als extra service bied ik daarom bij een (maatwerk) order van een geboortekaartje met foto gratis nabewerking van de betreffende foto aan.

Klik hier voor meer informatie over het door mij laten ontwerpen van een geboortekaartje of bekijk alle geboorte kaartjes in mijn online shop.

Babyfotografie tips StudioNiM

StudioNiM ontwerpt geboortekaartjes, trouwkaarten, ansichtkaarten, uitnodigingen en allerlei ander drukwerk voor elke gelegenheid. Naast een eigen collectie kaarten ontwerpt StudioNim ook in opdracht. Zij combineert deze werkzaamheden met grafisch ontwerp, aquarel illustraties (familieportretten) en fotografie. Benieuwd of StudioNiM iets voor jou kan betekenen? Neem contact op met Nicole van Vondel.

Copyright © 2022 StudioNiM · Theme by 17th Avenue